Oorsmeer

Oorsmeer ook wel cerumen of oorwas genoemd, is een wasachtige substantie die wordt geproduceerd door klieren in de gehoorgang. Het heeft een beschermende functie door stof, vuil en bacteriën op te vangen, waardoor wordt voorkomen dat ze het trommelvlies bereiken. Naast de beschermende rol helpt oorsmeer de oren gehydrateerd te houden.

Oorsmeer verplaatst zich meestal op natuurlijke wijze van de gehoorgang naar de opening van het oor, waar het opdroogt en eruit valt. In sommige gevallen kan oorsmeer zich echter ophopen en aangetast raken, wat kan leiden tot problemen zoals gehoorverlies, oorpijn of tinnitus. Het is belangrijk om geen voorwerpen zoals wattenstaafjes in de gehoorgang te steken om oorsmeer te verwijderen, omdat dit het oorsmeer verder naar binnen kan duwen of letsel kan veroorzaken.

Hoe komt oorsmeer naar buiten?

Oorsmeer komt meestal vanzelf naar buiten en wordt afgestoten als een natuurlijk proces. De oorsmeerklieren in de gehoorgang produceren voortdurend oorsmeer. Na verloop van tijd migreert het oorsmeer langzaam vanuit het diepere gedeelte van de gehoorgang naar de opening van het oor. Bij het kauwen, bewegen van de kaak en andere kaak- en oor bewegingen wordt het oorsmeer geleidelijk naar buiten geduwd.

Oorsmeer droogt op en verhardt naarmate het naar buiten beweegt. Uiteindelijk valt het dan vanzelf uit het oor, meestal onopgemerkt. Dit proces van natuurlijke afscheiding helpt het oor schoon te houden en beschermt het tegen stof, vuil en bacteriën.

Wat kun je doen aan oor onderhoud?

Goed oor onderhoud is belangrijk om de gezondheid van je oren te bevorderen en problemen zoals oor infecties of oorsmeer ophoping te voorkomen.

Hier zijn enkele algemene tips voor oor onderhoud:

Niet rommelen met je oren. Vermijd het gebruik van wattenstaafjes of andere voorwerpen in je oren om oorsmeer te verwijderen. Dit kan het oorsmeer verder duwen en het risico op letsel vergroten.

Droog je oren na het douchen: Na het douchen, zwemmen of baden, kun je voorzichtig de buitenkant van je oren droog deppen met een zachte handdoek. Vermijd het gebruik van voorwerpen in de gehoorgang.

Druppelen met archideolie: heb je last van droge schilferige gehoorgang of draag je dagelijks hoortoestellen of gehoorbescherming dan kun je 2 keer per weer druppelen met archideolie. Een paar druppels voordat je naar bed gaat.

Als u zich zorgen maakt over overmatig oorsmeer, is het raadzaam de hoorspecialist te raadplegen voor advies over het veilig verwijderen.

Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Oren laten uitspuiten of uitzuigen

Het uitspuiten van oren, ook wel oorspoeling genoemd, is een procedure die wordt uitgevoerd om overtollig oorsmeer te verwijderen uit de gehoorgang. Hier is een algemene beschrijving van wat er gebeurt tijdens het uitspuiten van oren.

De arts of verpleegkundige zal de gehoorgang inspecteren om de ernst van de oorsmeerophoping te beoordelen. Ze kunnen ook vragen stellen over eventuele symptomen die je ervaart.

De gehoorgang wordt meestal uitgespoten met water of een zoutoplossing. Soms wordt ook een mild reinigingsmiddel gebruikt om het oorsmeer te verzachten. Een speciaal irrigatiesysteem of een oorspuit wordt gebruikt om de vloeistof voorzichtig in de gehoorgang te spuiten. Dit kan worden gedaan met behulp van een spuit of een gecontroleerd irrigatiesysteem. De vloeistof helpt om het oorsmeer los te maken, en het wordt dan samen met de vloeistof uit het oor gespoeld.

Dit proces kan zich herhalen totdat de gehoorgang vrij is van overtollig oorsmeer. Na het uitspuiten kan de arts opnieuw de gehoorgang inspecteren om ervoor te zorgen dat het oorsmeer effectief is verwijderd.

Uitzuigen van de gehoorgang

oor uitzuigen

Het oor uitzuigingsproces

1. Vooronderzoek

Voordat we beginnen met het oor uitzuigen, voeren we een grondig vooronderzoek uit. We bespreken uw symptomen en medische geschiedenis om ervoor te zorgen dat oor uitzuigen de juiste oplossing is voor uw situatie.

2. Professioneel onderzoek

Als gecertificeerd audicien gebruiken we geavanceerde apparatuur om de conditie van uw oren te onderzoeken. Dit stelt hen in staat om eventuele ophopingen van oorsmeer nauwkeurig te identificeren en de beste aanpak te bepalen.

3. Oor uitzuigen procedure

De daadwerkelijke oor uitzuiging wordt uitgevoerd met behulp van veilige en effectieve technieken. We zorgen ervoor dat u comfortabel bent en begeleiden u door het proces om ervoor te zorgen dat de behandeling succesvol is.

4. Nazorg en advies

Na de behandeling bieden we nazorg en geven we u advies over hoe u uw oren gezond kunt houden. Indien nodig plannen we follow-up afspraken om ervoor te zorgen dat uw gehoorproblemen blijvend worden verlicht.