Zwemoordoppen

We willen allemaal kunnen genieten van een duik in het zwembad of een gewone douchebeurt. Voor mensen met gevoelige gehoorgangen of een buisje in het trommelvlies is dat niet vanzelfsprekend. Met op maat gemaakte zwemoordoppen wordt de gehoorgang afgesloten.

Zwemoordoppen zijn oordoppen die speciaal zijn ontworpen om het oor te beschermen tijdens het zwemmen of baden. Ze worden gebruikt om water uit het oor te houden en kunnen helpen om verschillende problemen te voorkomen, zoals oorontsteking, zwemmersoor en gehoorverlies. Ze zijn er in verschillende soorten en maten en kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals siliconen of aangepast hard plastic. Ze kunnen ook verschillende eigenschappen hebben, zoals drijfvermogen of waterdichtheid.

Wat voor soort zwemoordoppen zijn er?

Er zijn twee soorten zwemoordoppen: voorgevormde oordoppen en op maat gemaakte oordoppen. Voorgevormde oordoppen zijn kant-en-klare oordoppen die kunnen worden gekocht bij een sportwinkel of apotheek en zijn meestal gemaakt van siliconen. Op maat gemaakte oordoppen worden speciaal gemaakt door een audicien en passen perfect in uw oren voor optimale bescherming en comfort. Hoorspecialist Dominique is een gecertificeerd audicien die voor alle leeftijden hoordoppen en afdrukken daarvoor mag maken.

Het is belangrijk om te onthouden dat zwemoordoppen niet alleen nuttig zijn voor zwemmers, maar ook voor mensen die regelmatig in contact komen met water, zoals duikers en watersporters. Het dragen van zwemoordoppen kan helpen om de gezondheid van uw oren te behouden en het risico op gehoorbeschadiging en infecties te verminderen.

Zwem oordoppen

Waarvoor heb je de zwemoordoppen nodig?

Wil je zwemoordoppen om maat laten maken, laat je dan wel goed voorlichten. De zwemoordoppen van Hoorspecialist Dominique zijn geschikt voor gewoon zwemmen en voor onder de douche. Ze zijn waterdicht tot ongeveer 1,5 meter diep.

Heb je oordoppen op maat nodig voor duiken in dieper water, dan adviseren we een oordop met filter. Ga je dieper dan 1,5 meter, dan komt er een bepaalde druk op je oren te staan. Met een drukregelend filter in de speciale oordoppen, houd je oorproblemen buiten de deur. Deze duikoordoppen worden in het laboratorium gemaakt aan de hand van de afdruk die wij maken.

zwemoordoppen

Hoe word een zwemoordop gemaakt:

Eerst worden de gehoorgangen gecontroleerd. Zien je oren er goed uit? Dan word er een heel klein watje in de gehoorgang geplaatst. Daarna kijken we met een lampje of het watje goed zit.

Met de volgende stap gaan we het afdruk materiaal in de gehoorgang plaatsen. Dit voelt een beetje koud aan. Het materiaal word gemengd in de afdrukspuit en omdat het in contact komt met de huid (die warm is) word het materiaal hard. Dit duurt enkele minuten.
Zodra het afdruk materiaal is uitgehard kan deze uit het oor gehaald worden.
Nu is het nog een kwestie van afwerken en de zwem oordop is gelijk klaar voor gebruik.

Wat is een surfer/zwemmersoor?

Koud water en koude wind langs natte oren kan leiden tot goedaardige botaangroei (zogenaamde exostosen), ook wel surfersoor of zwemmersoor genoemd.

Het is een niet zo bekende aandoening, meestal aan beide oren, die over het algemeen geen problemen geeft. Als de botvormsels groot worden kunnen ze de gehoorgang afsluiten en zorgen voor ophopingen van oorsmeer en gehoorgangontstekingen.

Om botaangroei in de gehoorgang te voorkomen is het belangrijk om bij het zwemmen in koud water of bijvoorbeeld tijdens het (kite-)surfen de oren af te sluiten met op maat gemaakte oordoppen.

Hoe doe je een zwemoordop in?

– Plaats het puntje in de gehoorgang

– Het dopje gaat dan met een draai beweging in het oor. Zorg dus dat de punt die aan de bovenkant hoort eerst naar voren wijst

– Draai nu het dopje naar achteren. let op dat het punt goed in de gehoorgang blijft zitten.

– Controleer of de punt ook in de bovenkant van de oorschelp zit en er niet op ligt.

Plan een vrijblijvend adviesgesprek